Buurttheater | ‘Zo heb ik het nog nooit bekeken’ 

Ook nieuwsgierig naar je mede-buurtbewoners? Leer elkaar beter kennen door spelenderwijs toe te werken naar een mooie voorstelling! Het podium op, samen met andere buurtbewoners!

 

Samen gaan we een buurtvoorstelling maken. Nog nooit gedaan? Dat maakt helemaal niet uit! Dat is juist leuk. Je hoeft geen enkele theaterervaring te hebben of teksten te kunnen onthouden om mee te doen. Want spelen en improviseren doen we allemaal de hele dag van jongs af aan.

We beginnen eerst met een gezellige kennismaking. Wie is iedereen en wat vind je leuk of juist spannend om te gaan doen? Vervolgens gaan we op basis daarvan in kleine groepjes het gebouw/de ruimte waar we in samen komen theatraal onderzoeken. Staat het in jouw buurt en passeer je het misschien dagelijks? Was je al eerder eens binnen en wat gebeurde er toen? Wat voor sfeer hangt er en wat voor mensen komen er volgens jou meestal? Hoe bewegen zij zich door de ruimte, hoe klinkt het daar en hoe was het daar 100 jaar geleden of juist over 100 jaar? Stel dat het gebouw plots een hele andere functie zou krijgen; een stationshal, aquarium, peuterspeelzaal, circus of dierentuin? Hoe zou het er dan uitzien en wat zou er allemaal kunnen gebeuren? Tussen de bijeenkomsten in wordt er telkens in kleine groepjes aan vervolgopdrachten gewerkt.

Stap voor stap ontstaat er zo spelenderwijs en onderzoekend het materiaal voor onze voorstelling. Deze gaan we uiteindelijk voor buurtgenoten opvoeren. Samen theater maken levert zo niet alleen een mooie buurtvoorstelling op, maar ook veel plezier en nieuwe bekenden! Doe jij mee?

Praktische informatie

Locatie | Schoterhart | Vergierdeweg 50
Dag & Tijd | Maandagavond 19.00 – 22.00 uur
Data | 25 april, 2, 9, 16, 23, 30 mei, 6, 13 en 20 juni 2022
Eindpresentatie | zaterdag 25 juni 2022

Deelname is gratis. Goudmakers wordt je aangeboden door verschillende fondsen.

Wie is Joanne Swaan?

Mijn naam is Joanne Swaan. Ik heb de Academie voor Kleinkunst en Toneelschool in Amsterdam gedaan en heb jaren in theaters opgetreden. In 2012 ben ik in het diepe gesprongen om te gaan doen waar mijn hart ligt: voorstellingen maken met buurtbewoners. Om elkaar te ontmoeten, verborgen talenten te ontdekken, elkaar te leren kennen en ontroeren en om samen plezier te hebben. Daar draait het bij mij om. Verschillende voorbeelden vind je op www.stadstoneel.com.

Het liefst werk ik met buurtacteurs van de meest uiteenlopende leeftijden en achtergronden om hun talenten, die iedereen bezit, tot bloei te laten komen. In de voorstellingen maak ik graag gebruik van (live) muziek en is er ruimte voor humor en ontroering.